Massage, spier/gewricht herstelbehandelingen

Er zijn veel verschillende vormen van massage. Het type massage dat wij bij Keep-Fit inzetten is afhankelijk van de oorzaken en doelen. Ik noem het liever spier/gewricht herstelbehandelingen. Tijdens de intake en gedurende de behandeling zal ik besluiten welke apparatuur of manuele technieken ik ga toepassen. Zo behandel ik veel de fascia (bindweefsel) en doe ik veel met het losmaken en afvoeren van afvalstoffen in de weefsels.

Door de talloze opleidingen en de geavanceerde apparatuur in de praktijk zult u ervaren dat Keep Fit anders werkt dan de huidige therapeuten.

 Hieronder vind u een overzicht van de massagetechnieken die wij inzetten.

Al sinds de klassieke oudheid is de heilzame werking van de massage bekend. In een aantal culturen behoort het zelfs tot de dagelijkse lichaamsverzorging.

Klassieke massage wordt hoofdzakelijk toegepast ter sedatie. Dit houdt in dat het een kalmerende en rustgevende werking heeft. De meesten onder ons kunnen meepraten over stress, tijdgebrek, verplichtingen. Wat met name in Westland veel aan de orde is. Vaak gaat dit gepaard met gespannen nek-, rug- of schouderspieren met hierbij behorende klachten. Regelmatig ontspannen is met name belangrijk om te voorkomen dat een en ander ten koste gaat van de gezondheid.

 

Wat is nu precies de invloed van massage?

Door massage worden de sympathische zenuwvezels gunstig beïnvloed, waardoor de bloed- en lymfecirculatie toeneemt. Er worden stoffen zoals histamine en ACH vrijgemaakt die een vaatverwijdend en permeabiliteitvergrotend effect hebben op de capillairen. Dit heeft een gunstige invloed op de capillaire stofwisseling. De spieren worden gedehydreerd. Dat wil zeggen dat het overtollige vocht uit de weefselspleten wordt gedrukt. De spierspoeltjes worden gerekt, waardoor de spier zich ontspant. Door het geven van druk en de drukrichting worden de opname en afvoer van vocht in de aderen en het lymfevatsysteem gestimuleerd. Het is gebleken dat massage het bloedsuikergehalte en de zuurgraad van het bloed gunstig beïnvloedt. Bovendien ontstaat er na massage een verhoogde urineafscheiding, waardoor diverse afvalstoffen het lichaam verlaten.

Dit alles resulteert in een kalmerende en rustgevende werking, ontspanning van de spieren, bevordering van de doorbloeding van het spier- en huidweefsel en de verbetering van de stofwisseling in het huid- en spierweefsel.

Sporten is gezond en om gezond te blijven is regelmatig bewegen zelfs noodzakelijk. Helaas zijn er aan het sporten ook risico’s verbonden. De kans op spierblessures is altijd aanwezig. Zoals: stijve spieren, spiervermoeidheid en/ of spierverhardingen. Met als gevolg pijn bij het sporten en in het ergste geval spierscheuringen. Met een sportmassage worden de zwakke plekken in de spieren opgespoord en behandeld. Er wordt een behandelplan opgesteld en advies gegeven en bij twijfel wordt er doorverwezen naar een arts. Een sportmassage kan een preventief of curatief doel hebben.

Preventieve massage:

Deze massage vindt plaats vóór een sportprestatie. Het risico op letsels wordt verminderd, doordat de doorbloeding verbetert en het de lichaamsfuncties bevordert. Naast deze massage dient ook een warming-up gedaan te worden.

Curatieve massage:

D.m.v. deze massage wordt het lichaam ondersteund bij het herstel na een zware lichamelijke inspanning. Dit gebeurt o.a. door het bevorderen van de bloedsomloop, waardoor schadelijke stoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen worden aangevoerd. Dit bevordert het herstel en vermindert de kans op spierpijn. Niet alleen voor of na het sporten kan gemasseerd worden, maar het wordt ook veel op de dagen gedaan dat er geen sportieve activiteit is geweest. De sportmasseur bepaalt dan welke massage er toegepast wordt afhankelijk van de spiertonus. De verhardingen worden opgespoord en behandeld.
Wat is nu precies de invloed van massage?

Door massage worden de sympathische zenuwvezels gunstig beïnvloed, waardoor de bloed- en lymfecirculatie toeneemt. Er worden stoffen zoals histamine en ACH vrijgemaakt die een vaatverwijdend en permeabiliteitvergrotend effect hebben op de capillairen. Dit heeft een gunstige invloed op de capillaire stofwisseling. De spieren worden gedehydreerd. Dat wil zeggen dat het overtollige vocht uit de weefselspleten wordt gedrukt. De spierspoeltjes worden gerekt, waardoor de spier zich ontspant. Door het geven van druk en de drukrichting worden de opname en afvoer van vocht in de aderen en het lymfevatsysteem gestimuleerd. Het is gebleken dat massage het bloedsuikergehalte en de zuurgraad van het bloed gunstig beïnvloedt. Bovendien ontstaat er na massage een verhoogde urineafscheiding, waardoor diverse afvalstoffen het lichaam verlaten. Dit alles resulteert in een kalmerende en rustgevende werking, ontspanning van de spieren, bevordering van de doorbloeding van het spier- en huidweefsel en de verbetering van de stofwisseling in het huid- en spierweefsel.

Bindweefselmassage valt onder de reflexzonetherapieën. Bindweefselmassage berust op het principe van het beïnvloeden van botten, organen, spieren, gewrichtskapsels, banden en bloedvaten door massage van de bindweefselzones (gelegen onder de huid). De relaties tussen huidzones en de inwendige organen kan worden verklaard door de segmentale opbouw van het lichaam. De relatie tussen inwendige organen en bepaalde huidzones is door Dhr. Head ontdekt en worden dan ook de zones van Head genoemd.

Er bestaat niet alleen een segmentale relatie tussen de organen en de Head zones, maar eenzelfde verband is er tussen een orgaan en de periostzone, musculaire zone en de bindweefselzone.

Verstoringen in een orgaan zijn in alle vier de zones waar te nemen. De huid wordt in die gebieden overgevoelig voor warmte, koude, aanraking en druk. Tevens is een vermindering van beweeglijkheid van de huid merkbaar. Dit wordt veroorzaakt door het verkleven van de huid met het onderliggende weefsel. In deze huidgebieden ontstaan zwellingen, harde plekjes en de spieren worden pijnlijk bij bewegen. Bij het optillen van de huid voelt men vaak een verhoogde weerstand in de desbetreffende zone.

De behandeling bestaat uit het losmaken van alle lagen van oppervlakkig naar diep. Kenmerkend is dat eerst de huid wordt los gemasseerd en vervolgens steeds dieper wordt gewerkt, tot aan het periost . De massagehandelingen maken het bindweefsel weer los. Massageprikkels kunnen zo, vanuit de zones, een positieve invloed hebben op de desbetreffende organen.

Keep Fit maakt vaak gebruik van bepaalde bindweefselhandgrepen tijdens een klassieke of een sportmassage. Door verschillende technieken te combineren wordt het effect van de massage optimaal.

Bij een massage van het periost (beenvlies) wordt een plaatselijke verbetering bewerkstelligd van de voeding, doorbloeding en groei van het periost. Er treden tevens reflectoire reacties op in weefsels en organen, die segmentaal met de gemasseerde plek verbonden zijn. Er wordt een puntvormige ritmische drukmassage uitgevoerd op het periost.

De indicaties van massage en periostmassage komen voor een groot gedeelte overeen en kunnen elkaar zelfs aanvullen.

KEEP FIT gebruikt deze vorm van massage, net zoals bindweefselmassage, soms in combinatie met een klassieke of een sportmassage om het effect zo groot mogelijk te maken

Hoofdpijn is een veelvoorkomend bijverschijnsel bij nek-/ schouderspieren met een hoge spierspanning Door de spierspanning/ -conditie te normaliseren kunnen hoofdpijnklachten verdwijnen.

Ook kunnen er wervels “vastzitten” die voor hoofdpijnklachten zorgen.

Afname beweeglijkheid & afname functie & pijn

Doordat ik de cursus hoofdpijn en massage onder begeleiding van manueel therapeut H. Noordzij gevolgd heb, kan ik de vastzittende wervel mobiliseren, waardoor klachten kunnen verdwijnen.

Het mobiliseren is een klein en ongevaarlijk deel uit de manuele therapie.

Cupping of vacussage is een intensieve manier om spierknopen te ontspannen. Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en het bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van het vacuüm brengen van de cup. Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door reflexwerking komt het onderliggende spiergebied tot ontspanning. Vacussage is meer een afgeleide van de bindweefselmethode.

De cup wordt vacuüm gezogen en in een trekkende beweging over de huid getrokken in de richting van het bindweefsel c.q. spierverloop en de energiebanen. Met de cup kun je de kracht/vacuüm goed doseren. De eerste paar keren is de behandeling pijnlijk omdat het onderliggende weefsel verstoord is, maar tot nu toe is het wel één van de effectiefste manieren om de pijn en spierspanning snel te verminderen. Doordat de huid vacuüm wordt getrokken wordt de histamine en endorfine lokaal gestimuleerd waardoor het behandelend gebied min of meer wordt verdoofd.

Cupping/ vaccussage heeft een enorme dieptewerking en is vooral goed toe te passen bij schouder, nek en rugklachten, bij stressklachten en spanningen, migraine en hoofdpijn, tenniselleboog en frozen shoulder. Tevens heeft cupping/ vaccusage een bijzonder effect bij het afvalproces, bindweefsel, verklevingen en cellulite. Na een cupping/ vaccussage behandeling zal er lokaal een rode plek te zien zijn, een soort van puntbloedinkjes. Dit is een normaal verschijnsel, welke na enkele dagen zal verdwijnen.

Nadat de roodheid is verdwenen zal er verbetering in de symptomen optreden.

Bij Keep Fit wordt cupping wordt vaak geïntegreerd in de massagebehandeling.

Een doeltreffende behandelmethode die al eeuwen oud is en nog steeds effectief is bij onder andere:
Nek-, schouder- en rugpijn, astma, verklevingen in het weefsel, spier- en gewrichtsklachten, oedeem, rusteloze benen, slechte doorbloeding, cellulite en nog veel meer.
Guasha  een eeuwen oude techniek uit de traditionele Chinese geneeskunde, ontstaan in de tijd voor de acupunctuur en is daarmee de oudste Chinese geneeswijze.
Guasha betekent letterlijk ‘het weg schrapen van de blokkade.
Bij de behandeling wordt een speciale guasha olie op de huid gebracht. De olie gebruikt men enerzijds als bescherming, zodat de huid niet beschadigd en anderzijds in verband met de bestanddelen die in de olie zitten. Deze guasha olie bestaat namelijk uit diverse Chinese kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen werking (ontspanning, ontgifting, warmte enz.) Men kan niet zomaar een willekeurige olie gaan gebruiken, omdat andere oliën bestanddelen kunnen bevatten waarop reacties in het lichaam kunnen ontstaan.
Op de plaats waar de olie is aangebracht, begint de therapeut met een speciale schraper te “schrapen”. De schraper is vervaardigd uit jade. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkades (afvalstoffen) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek  hoe chronischer. De kleur kan variëren van lichtrood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen. Doordat men zich vaker laat behandelen met guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat het lichaam weer gezond wordt. Het schrapen samen met de werking van de olie zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het is dan ook raadzaam om nadien extra water te drinken!!


Guasha kan bij meer dan 400 klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of om een ziekte te verlichten /genezen. Guasha wordt meestal toegepast voor fysieke klachten en door deze toepassing worden fysieke blokkades opgeheven waardoor het lichaam revitaliseert. Ons lichaam wordt weer vitaler doordat er een betere doorstroming plaatsvindt van bloed en energie, omdat afvalstoffen opgeruimd worden. Ook ons zenuwstelsel kan hierdoor beter gaan functioneren. En juist omdat we een betere doorstroming krijgen van bloed en energie en doordat het zenuwstelsel beter gaat functioneren revitaliseert ons hele lichaam, ook het mentale/psychische gedeelte. Guasha veroorzaakt ook een soort prikkeling bij mentale/psychische blokkades waardoor een soort zelfreflectie optreedt die bewustwording tot gevolg heeft.
Bij Keep Fit wordt guasha vaak geïntegreerd in de massagebehandeling

Door twee manuele technieken toe te passen om de afvalstoffen los te maken en het gebruik van twee soorten professionele apparatuur om ze af te voeren heeft Keep Fit een effectieve behandeling gecreëerd tegen vermoeide, verkrampte of verzuurde benen.
Ideaal voor sporters of mensen met een staand beroep.

 

Prijslijst (incl. 21% btw)
20 min.22 euro
30 min.29 euro
40 min.36 euro
50 min.45 euro
60 min.55 euro
  

Welke massage je ook kiest, ik zie je graag verschijnen bij Keep-Fit gevestigd in Monster (Westland).  Mocht je onverhoopt niet kunnen, dit kan gebeuren. Laat het wel meer dan 24 uur van te voren weten. Massages die korter dan 24 uur van te voren worden afgezegd, worden in rekening gebracht.